Berendezni egy motorosboltot, nem egyenlő egy meglévő üzlet lemásolásával!

Cimboráim új vállalkozásba akarnak kezdeni. Ezen nem lepődök meg, mert világ életükben szeretek mindig valamit az elejéről kezdeni. Próbálkoztak már limonádé árusítással, persze még csak gyerekkorban, majd bicikli szervizeléssel, autómosással, kertészkedéssel és még sorolhatnám. Most azonban egy elég nagy tervet vettek a fejükbe, nyitni akarnak egy motoros üzletet.

Az egyik cimborám kiválóan ért a motorokhoz és ugyan ennyire mozog könnyedén a témákban, a másik pedig lakberendező képességeket tudhat magáénak. A tervük, az volt, hogy kibérelnek egy kis helységet, létrehoznak egy honlapot és egyelőre, főleg webáruházként indulnak, de ha esetleg személyes tárgyalásra kerülne a sor, legyen hova ültetni az ügyfelet.

Mindent összeszedtek ahhoz, hogy beindítsák vállalkuzásukat, már csak az arculatukat nem tudták kialakítani. Nem voltak túl egyedi ötleteik marketing szempontból, ezért, amíg nincs meg egy jó brand nem is akarták elindítani. Éjszakákat ötleteltem velük, mi lehetne jó, aztán egy nap a lakberendezős haver, csillogó szemmel érkezett közénk.

Elmondta, hogy járt egy fantasztikus motorosbolt belsejében. A látvány lenyűgözte és muszáj azt a designt ellopniuk. Meg is mutatta a weboldalukat. Egy nagyon jól áttekinthető, webshop volt, de ha valaki nem bízik az online vásárlásban, (ami mára szinte veszélytelen) megnézhette hol vannak az üzleteik az ország területén. Motoros ruházaton, bukósisakon keresztül, a tartozékokon át egészen az ápolás, karbantartásig lehet mindent kapni, ráadásul új, kifogástalan termékeket. Komolyan mondom, jó volt látni egy ilyen összeszedett webáruházat!

motorosboltMind a ketten megörültek, hogy majd jól lenyúlják a design és elkezdik a saját vállalkozásukat, de akkor az igazság érzetem közbeszólt. Mondtam a srácoknak, hogy miért lopnák el egy tökéletesen futó, profi motorosboltnak az arculatát? Úgy se tudnának vele versenybe szállni, hisz már több éve remekül megy és amúgy is, elég gyenge dolog plagizálni. Ha sikeresek akarnak lenni, nincs más dolguk, mint az egyedi ötletükön dolgozni rengeteget! Gondolom így lett nagy a másik üzlet is.

Lehet túl hatásos volt a kiakadásom, mert annyira elvettem a kedvüket az egésztől, hogy felhagytak inkább az ötletükkel. A könnyen összeszedett lehetőségeket, könnyen el is engedték…

A motoros témakörben jártas cimborám, bánatára rendelt is egy új túramotoros felszerelést, abból az online üzletből, hogy enyhítse csalódottságát, amit hamar orvosolt is, mert pár munkanapon belül már kézhez kapta kívánt felszerelését tökéletes állapotban!

Végül is belátták, hogy tényleg egy nem túl jó ötlet ezzel az üzlettel szembemenni, mert nincs értelme. Ha egy vállalkozás jól működik, akkor az eléri célját, nem szabad más ötletén elindulni, főleg akkor, ha már az az ötlet meg lett valósítva, mint ez a remek motorosbolt!