Egy szép házbelsőnek kellően melegnek kell lennie, hogy élvezni lehessen

A lakberendezést, ha egyszer megteheti az ember, akkor érdemes szakértőre bízni. Hiszen a szakértő meghallgatja az igényeidet, felméri a belső tér adta lehetőségeket és a stílusodat szem előtt tartva olyan belsőt tud neked berendezni, ami nemcsak, hogy tökéletesen funkciónál és jól is néz ki, de ráadásul még talál is hozzád, mint személyiség. Egy ilyen szakértővel érdemes minden részletet megbeszélni, például azt is, hogy hogyan szeretnéd megoldani a fűtést, a meleg vizet, az áramforrásokat hova képzeled el és a többi. Persze ez akkor ennyire tökéletes, ha új házat építesz, de akkor is a segítségedre lehet, ha épp a régit újítod fel.

Én nemrég pontosan ezzel kapcsolatban ismerkedtem meg egy lakberendezővel, aki nagyon sok hasznos tippet adott. Szóval azt a házbelsőt akartam teljesen újjá varázsolni, ahol a gyerekkoromat töltöttem: új vakolat, új padló, plafon és minden más, ami ezek között helyezkedik el. Csak az ajtókat hagytam meg az eredetibe, de azokat is felújítottam. De ami nagyon szúrta az oldalamat, az a fűtés. Csúnya cserépkályhák voltak minden szobában, sőt, még a fürdőszobában is tűzzel működő vízkazán volt. Nekem pedig eszem ágában sem volt fát vágni, meg tüzelni minden télen, azért költöztem vissza vidékre ennyi évesen, hogy végre pihenni tudjak. És mivel volt egy csodálatos lakberendezőm, akivel mindenféléről tudtam beszélni, ezért remek tippeket és ötleteket kaptam tőle. Az mindkettőnknek egyértelmű volt, hogy a fürdőszobába egy villanybojlert fogunk telepíteni egy zárt részbe, ahol nem rontja el a fürdő összhangját, de ami könnyen elérhető, hogyha gond van. Ugyanígy a konyhába is egy kisebb villanybojlert terveztünk, az egyik falra akasztható konyhaszekrénybe.

Na de a fűtés megoldása elég sokáig tartott és addig sajnos a többivel sem nagyon tudtunk haladni, mert mindent (vagy legalábbis sok mindent) meghatároz a fűtőtestek helye, mérete és milyensége egy lakásban. Végül is egy csodás megoldást sikerült találnunk, amire azóta is büszke vagyok.

A nappaliba rakattam egy hatalmas kandallót, amihez csodásan találtattuk a berendezést, de amit nemigazán használunk, mivel a fűtés klímával van megoldva. Na hallottál már ilyenről? Én ezelőtt még soha, és hogy őszinte legyek, a lakberendezőm is csak hallomásból ismerte, de még nem dolgozott vele. Úgyhogy teljes kihívásnak élte meg, amikor eldöntöttem, hogy végül is ez a fűtésformát választom. A klíma kinézete mindenki számára ismerős: neki pedig ezt kellett úgy elhelyezni a lakásban, több helyen is, hogy funkcióját jól elássa, tehát be tudja melegíteni a lakást, de közben jól is nézzen ki, ne törje meg a teret és nem utolsó sorban jól működjön együtt a berendezéssel.

A klímaberendezéseket a futesklimaval.com oldalról rendeltem meg, ahol a megvásárlással együtt a kiszállítás és a beszerelés is kifizethető. Az oldalon böngészve megtudtam, hogy kétféle fűtésre alkalmas klíma található: az egyik csak fűtéskiegészítésre jó, tehát szükség van mellé egy másik állandó fűtésre. Ezeknek egyébként az a jellemzőjük, hogy viszonylag hamar, mínusz 15-20 fokon már leállnak. Azoknak, amelyek önmagukban alkalmasak a fűtésre, ez az érték a mínusz 35 Celsius fokot is eléri. Én is egy ilyen klímát választottam.

Három dolgot néztem egyébként a választáskor. Az első a már említettem hidegtűrése. A második a kinézete, melynek értékelésében nagy hatással volt rám a lakberendező véleménye. Végül pedig a SCOP skálát vettem figyelembe, mely nem más, mint a szezonális teljesítmény együtthatója. Szóval ez egy olyan szám, ami egy teljes fűtésszezonra adja meg azt, hogy mekkora a teljesítmény-együtthatója a klímafelszerelésnek. Ebbe beletartoznak a nagyon hideg napok is, de nyilván az értékén javítanak a melegebb napok. A SCOP eredményét úgy kell kiszámolni, hogy a fűtésre felhasznált egy évnyi áramfogyasztással elosztjuk a fűtési igényt.

A futeskliaval.com oldalról elég sok márka termékei közül lehet választani: Cascade, Fisher, Gree, HD, Hisense, Intensa, LG, Midea, Polar, Rcool és Tosot. Utánaolvasgattam a márkáknak is, és mivel ezek mind nagy nevek a témában, végül úgy döntöttem, hogy ezt kevésbé veszem figyelembe a választásnál. Hiszen nekem úgysincs közvetlen tapasztalatom egyikkel sem. Na de most már lesz, mégpedig a Polar márkával.

Az elhelyezésüknél a berendezéseknek leginkább a lakásbelsőre voltunk figyelemmel, de a külső részét is figyeltül a háznak, legalábbis annyiban, hogy a ház frontoldalára nem vezettünk ki ventilátort. Merthogy mivel ez egy klíma, elengedhetetlen az a része is, ami a házon kívül van. De simán megéri azt a kis csúfságot és törést, amit a ház külső részén okoz. Elvégre egy olyan dologról beszélünk, ami télen és nyáron is nagyon hasznomra van. Mert azt hiszem azt még nem is említettem meg nektek, hogy az egyik nagy érv, amiért megtetszett a fűtés klímával, az nem más, minthogy a fűtőtesteket tulajdonképpen nyáron hűtésre is lehet használni. A cserépkályhákat lustaságból cseréltem le, de azok kifűtötték volna a házat. Klímára azonban mindenképp szükségem lett volna, hiszen ha visszagondolok a gyerekkorom nyaraira, volt idebenn hőség bőven. Mondjuk gyerekként ez egyáltalán nem érdekelt, de most már sokkal inkább figyelek rá, hogy ne töltsek túl sok időt nagy melegben.

A lakás egyébként gyönyörű lett. Sokat fektettem bele, de nagyszerűen sikerült berendezni, valamint ezt követően kívül is csodálatos új vakolatot és meszelést kapott. Nemsokára egy új kert, valamint kapu következik, aztán tervezek ültetni néhány új csemetét és sokkal több virágot is. De ezek tervek. Most késő ősz van, és nem sok dolgot lehet csinálni az udvaron. Habár, úgyis van, amit csinálnom. Például most foglalkozom a Geo tarifa igénylésével, mivel már megkezdődött a fűtési szezon. A Geo tarifa egy olyan lehetőség, amit az ELMÜ szolgáltatótól lehet igénybe venni, ha az embernek hőszivattyús rendszere van az otthonában (a klíma ennek számít). A Geo tarifa egyébként folyamatosan rendelkezésre áll, nemcsak a fűtéskor, de hűtéskor is és napi 20 óra kedvezményes áramhasználatot jelent. A Geo tarifa elintézése nem egy bonyolult dolog egyébként, de azért igényel némi sorban állást. Az első lépés az, hogy az ember leadja az igénylő lapot a szolgáltatónál. Ezen már túl is vagyok!