Lakberendezés és a http://napelemrendszer.info/ weboldala

Lakberendezőként munkám során csak azzal kell foglalkoznom, hogy egy adott lakás, vagy éppen ház hogyan nézzen ki belülről. Amikor felkérnek egy munkára, akkor nem csak arra kell odafigyelnem, hogy kövessen az aktuális trendeket és a megrendelőmnek egy stílusos és divatos otthont varázsoljak, hanem arra is, hogy mik a megrendelő elképzelései: Mik azok a dolgok, amikhez mindenképpen ragaszkodik és mik azok, amiket látni sem szeretne az elkészült otthonában.

Nem mondom, néha meggyűlik a bajom néhány megrendelővel. Ezeknél az ügyfeleknél általában úgy indul a közös munka, hogy teljes mértékben rám bízzák a berendezés részleteit, mondván, hogy én vagyok a profi ők pedig úgysem értenek hozzá. Alapvetően ez egy jó felállás lenne, de amint elkezdek tervezni és megmutatom a készülő terveket is, akkor a megrendelő mindet megvétóz. Vagyis szabad kezet ad nekem, de lényegében nem csinálhatom azt, amit kitalálok. Sokkal jobban szeretem azt, amikor valaki alapból úgy kezdi, hogy határozott elképzelései vannak és nagyrészt tudja, hogy mit szeretne, csak örülne neki, ha egy profi segítené őt ebben. Ezekkel az emberekkel sokkalta könnyebb együtt dolgozni, mint az „szabad kezet adok” típussal.

Persze nem panaszkodni akarok, hiszen minden szakmának és munkának megvannak a pozitívumai és negatívumai is egyaránt. Alapvetően nagyon szeretem a munkámat, így aztán a kihívásokhoz és a nehéz helyzetekhez is próbálok pozitívan hozzáállni. Szerencsére eddig egyszer sem volt rossz tapasztalatom egy megrendelővel sem, még ha voltak is kisebb surlódások eleinte, idővel mindig mindent sikerült megoldani és végül összedolgozva sikerült úgy berendezni a lakást, hogy a megrendelő minden négyzetmilliméterét imádja.

Tavaly különleges helyzetbe kerültem, úgymond akasztották a hóhért! A párom és én úgy döntöttünk, hogy összeköltözünk és így életemben először lehetőségem nyílt berendezni a saját házamat. Korábban vagy otthon laktam a szüleimnél, hol pedig albérletekben, ahol nem volt engedélyezve a lakás akármilyen fokú átalakítása, így aztán végre nyeregben éreztem magam. Régóta vágytam már arra, hogy olyan helyen élhessek, ami az enyém és amit a saját ízlésem szerint rendezhetek be. Kicsit persze féltem attól, hogy a párom mit fog szólni az ötleteimhez, de hamar rádöbbentem arra, hogy nagyon könnyű lesz vele együtt dolgozni. Vagy egyezik az ízlésünk, vagy csak szeret mindent rám hagyni, de most először ténylegesen szabad kezet kaptam. A barátom annyit mondott, hogy odabent azt csinálok a házzal, amit csak szeretnék, hiszen nálam jobban senki sem ért a témához, viszont azt kérte, hogy a ház külsejét bízzam rá. Mit mondhattam volna mást, mint igent?

Tetszettek az ötletek amiket a ház külsejéhez kitalált. Világos barnára szerette volna lefesteni, a kertbe pedig sok füvet, tuját és növényt tervezett. Na meg egy kis medencét is! Elolvadtam már a gondolattól is, hogy a nyári melegben a saját medencénkben hűsölhetünk. Amikor már azt hittem, hogy minden tervét felvázolta nekem, akkor állt elő azzal, hogy természetesen napelem rendszert is szeretne a házunkra.

Az első reakcióm a tiltakozás volt, mert láttam már párszor napelemeket, de sosem tetszett a külsejük, arról nem is beszélve, hogy tudtommal nagyon drágák is. Annyit válaszolt csak, hogy ezt megérti, de ne ítéljek elsőre, inkább olvassak el néhány cikket erről a témáról a http://napelemrendszer.info/ weboldalán és utána térjünk majd vissza a témára. Úgy véltem, hogy ez nem rossz ötlet, így aztán elkezdtem olvasgatni és minél inkább beleástam magam a témába, annál jobban rájöttem arra, hogy Tominak igaza van és tényleg jó ötlet lenne, ha napelemek lennének a házunkon. A cikkek meggyőztek arról, hogy anyagilag jól járunk vele, a külsejével kapcsolatban pedig megváltozott a véleményem. Minél több képet láttam napelemes házakról, annál inkább rádöbbentem arra, hogy igazándiból nem is zavar a látványuk, sőt. Kifejezetten modern külsőt ad a ház homlokzatának néhány napelem panel.

Így aztán rábólintottam Tomi ötletére és kértünk is ajánlatot a saját rendszerünk kiépítésére a honlapon. Az ajánlatkérés után minden zökkenőmentesen ment, nagyon hamar napelemtulajdonosok lettünk. Azt persze még most sem mondhatnám, hogy olcsó volt a rendszer, de tény, hogy nem volt annyira drága, mint előre gondoltam, arról nem is beszélve, hogy hosszú távon megtérül és egy idő után teljesen ingyenes lesz a házunk áramellátása.

Nagyjából fél évig tartott az, hogy a házunkra azt mondjunk mindketten, hogy készen van. Addigra sikerült elvégezni minden munkálatot kívül és belül is. Tomival mindketten elégedettek vagyunk, nem csak a saját, hanem egymás teljesítményével is. Remekül össze tudtunk dolgozni és ketten együtt nagyon szép házat alkottunk.